skip to Main Content

OVERZICHT PRETECHO'S

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een hele bijzondere, maar ook spannende tijd breekt aan. Langzamerhand gaat je buik groeien en kan je je baby voelen bewegen. Je moet nog even wachten totdat je je baby in het echt kunt bewonderen en vasthouden. Gelukkig is het wel mogelijk om alvast te spieken, dankzij een pretecho.

Al je antwoorden over pretecho's

Wat is een pretecho?

Pretecho of medische echo: de verschillen

pretecho

Je kunt het uit de naam al afleiden natuurlijk, de pretecho is vooral bedoeld voor je eigen plezier. Dat maakt deze echo anders dan een medische echo, waar je er standaard twee van krijgt tijdens je zwangerschap. Er zijn nog een aantal andere verschillen, we zetten ze voor je op een rij:

• De pretecho is bedoeld om van te genieten, de echoscopist zoekt niet actief naar afwijkingen. Een medische echo is bedoeld om te checken of je zwangerschap goed verloopt, of je baby goed groeit en of er geen afwijkingen zijn. Mochten er tijdens de pretecho toch afwijkingen gezien worden, dan krijg je dit uiteraard wel te horen.
• Bij een pretecho mag je meerdere mensen meenemen om je kindje te bekijken. Dit is tijdens medische echo’s vaak niet gewenst. Wil je samen met familie/vrienden van je pretecho genieten? Vraag dan altijd even na wat de regels van het echocentrum zijn.
• De pretecho betaal je altijd zelf, de medische echo krijg je vergoed dankzij de verwijzing van je verloskundige/gynaecoloog.
• Bij een pretecho kan je in sommige gevallen kiezen voor meer foto’s of zelfs bewegende beelden (3D/4D echo), dit kan niet bij medische echo’s.

Wil je meer weten over een medische echo? Dan verwijzen we je door naar www.deverloskundige.nl Deze website is een initiatief van het KNOV Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

Wat is het beste voor een pretecho?

Je kunt kiezen voor een echo in 2D (platte beelden) of 3D/4D (driedimensionale beelden). Een mooie manier om tijdens de zwangerschap nog eens bevestiging te krijgen. Ook kan je even kijken hoe je kindje beweegt en zelfs ontdekken of je een jongen of meisje krijgt. Wat is de beste timing? Voor een 2D echo kan je vrijwel de gehele zwangerschap terecht. Tot ongeveer de 20e week kan de echoscopist je baby geheel in beeld brengen. De 3D/4D echo is juist tussen de 24e en 30e week het beste uit te voeren.

Let op: de timing hangt van een aantal factoren af, bij een meerlingzwangerschap is dit bijvoorbeeld anders.

Een pretecho bij een centrum van Bewonder Bij

De centra die beschikken over het Bewonder Bij keurmerk bieden je pretecho’s van topkwaliteit. Je kunt rekenen op deskundige echoscopisten, die de tijd voor je nemen en goed adviseren. Zij werken met hoogwaardige echoapparatuur en de ruimtes zijn prettig en sfeervol ingericht. Zie onze pretecho locaties

De 3D/4D echo in duidelijke taal

Wat is een 3D echo?

3D echoJe kunt tijdens je zwangerschap diverse echo’s laten maken. Daarbij maken we een onderscheid tussen medische echo’s en pretecho’s. Een voorbeeld van een pretecho is de 3D echo. Een bijzondere echo, omdat je je ongeboren kindje in kleur en met diepte ziet (driedimensionaal). Hierdoor zie je niet alleen de contouren, maar ook het volume van je baby. Heeft hij bolle wangetjes en op wie lijkt hij eigenlijk? Soms zie je ook echt al de mimiek tijdens de echo: boos kijken, lachen, pruilen of even gapen… het is een bijzondere ervaring.

Wat is het verschil tussen een 3D en 4D echo?

Bij de 3D echo bekijk je stilstaande beelden met diepte, bij de 4D echo zijn het bewegende beelden met diepte, video dus. In onze echocentra maken wij dit onderscheid niet en krijg je een combinatie van 3D en 4D voor een optimale pretecho.

Wat is het beste moment voor een 3D/4D echo?

Het is handig om deze echo te laten maken als je kindje ook echt goed te zien is. Daarvoor heeft de baby genoeg onderhuids vet nodig, zodat je bijvoorbeeld de wangetjes mooi kunt zien. Tussen de 24e en 30e week is hiervoor de optimale periode. Vanaf het moment dat de baby indaalt is het lastiger om de 3D/4D echo te maken. Bij een meerlingzwangerschap kan je het beste een afspraak rond de 15e week maken.

Wat kost een 3D/4D echo?

Je kunt de 3D/4D echo laten maken in één van de centra met het Bewonder Bij keurmerk. Dan weet je zeker dat het goed zit met de kwaliteit en kan je in alle rust (met of zonder naasten die je meeneemt) van je ongeboren kindje genieten. De kosten van deze pretecho liggen tussen de € 90,- & € 100,-. Bekijk bij het echocentrum van je keuze wat je van de afspraak mag verwachten en wat je mee naar huis krijgt.

Een 3D echo bij een centrum van Bewonder Bij

De centra die beschikken over het Bewonder Bij keurmerk bieden je pretecho’s van topkwaliteit. Je kunt rekenen op deskundige echoscopisten, die de tijd voor je nemen en goed adviseren. Zij werken met hoogwaardige echoapparatuur en de ruimtes zijn prettig en sfeervol ingericht. Zie onze 3D/4D pretecho locaties

Let op: dit is geen medische echo, je hebt dus geen verwijzing nodig van een verloskundige of arts. Ook is er geen vergoeding mogelijk door je zorgverzekeraar.

De vroege echo: wat je moet weten

Wat is een vroege echo of 7 weken echo?

7 weken echoEén van de pretecho’s die je kunt laten maken tijdens je zwangerschap is de vroege echo op verzoek. Deze echo wordt ook wel de 7 weken echo genoemd. Als alles goed verloopt aan het begin van je zwangerschap, krijg je de eerste medische echo in de 10e week. Dankzij de vroege echo op verzoek krijg je de mogelijkheid je kindje al eerder te bekijken.

Wat wordt er bekeken tijdens de vroege echo?

Deze echo is niet voor niets een pretecho: het is bedoeld voor je plezier en soms ook ter geruststelling. De echoscopist zoekt niet actief naar afwijkingen, daar zijn de medische echo’s voor. Mocht hij/zij iets signaleren, dan bespreekt hij/zij dit uiteraard wel met je. Ook is het goed om te weten dat het niet mogelijk is om tijdens deze 7 weken echo al het geslacht van je kindje te bepalen. Wel bekijken we natuurlijk of het hartje klopt, of je zwanger bent van een meerling en of de zwangerschap zich netjes in de baarmoeder bevindt. Het is fijn al vroeg in de zwangerschap het kloppende hartje te zien, ter geruststelling of bevestiging dat je echt zwanger bent. De vroege echo kan inwendig of uitwendig plaatsvinden, afhankelijk van de beeldvorming.

Wat is het beste moment voor de vroege echo?

De vroege echo noemen we ook wel de 7 weken echo, vanaf dan is het hartje namelijk zichtbaar. Je kunt in onze echocentra tussen de 7e en 12e week terecht voor deze echo. Het kan dus ook als je ná de termijnecho nog eens extra wilt kijken. De 7 weken echo is een 2D echo in zwart-wit.

Wat zijn de kosten van de vroege echo?

Je kunt de vroege echo laten maken in één van de centra met het Bewonder Bij Keurmerk. Dan weet je zeker dat het goed zit met de kwaliteit en kan je in alle rust (met of zonder naasten die je meeneemt) van je ongeboren kindje genieten. De kosten van deze pretecho liggen tussen de € 30,- en € 40,-. Je hebt geen verwijzing nodig en vergoeding is niet mogelijk. Bekijk bij het echocentrum van je keuze wat je van de afspraak mag verwachten en wat je mee naar huis krijgt.

Een 7 weken echo bij een centrum van Bewonder Bij

De centra die beschikken over het Bewonder Bij keurmerk bieden je pretecho’s van topkwaliteit. Je kunt rekenen op deskundige echoscopisten, die de tijd voor je nemen en goed adviseren. Zij werken met hoogwaardige echoapparatuur en de ruimtes zijn prettig en sfeervol ingericht. Zie onze 7 weken echo locaties

Informatie over de geslachtsbepaling echo

Wat is een geslachtsbepaling echo?

geslachtsbepaling echoNu je zwanger bent vraag je je vast ook af of je een jongen of een meisje krijgt. Wil je dat dit een verassing blijft of kan je niet wachten om het te ontdekken? Een geslachtsbepaling echo is een pretecho waarbij de echoscopist het geslacht van je ongeboren kindje gaat bekijken. Natuurlijk zie je ook het hartje en de bewegingen van je baby.

Wat is het beste moment voor geslachtsbepaling?

Het is binnen onze echocentra mogelijk om al vanaf de 7e week langs te komen voor een pretecho (de vroege echo). Geslachtsbepaling kan dan nog niet direct. De centra met het Bewonder Bij Keurmerk bieden de geslachtsbepaling echo aan wanneer ze het geslacht met een bepaalde mate van zekerheid kunnen vaststellen. Dit is meestal vanaf de 15e week, bij enkele centra vanaf de 14e week. Pas dan is je kindje meestal goed in beeld te brengen, ook is het uitwendige geslacht dan ontwikkeld.

Hoe betrouwbaar is geslachtsbepaling?

Het gebeurt wel eens dat een pretecho niet lukt, omdat je baby bijvoorbeeld net niet goed ligt voor het juiste beeld. Ook tijdens de geslachtbepaling echo kan dit gebeuren. Krijgt de echoscopist je kindje wel goed in beeld? Dan kan hij/zij met een grote mate van zekerheid vaststellen wat het geslacht is. Natuurlijk is het pas 100% zeker bij de geboorte, er is altijd een kleine foutmarge aanwezig.

Wat zijn de kosten van de geslachtsbepaling echo?

Je kunt de geslachtsbepaling echo laten maken in één van de centra met het Bewonder Bij Keurmerk. Dan weet je zeker dat het goed zit met de kwaliteit en kan je in alle rust (met of zonder naasten die je meeneemt) van je ongeboren kindje genieten. De kosten van deze pretecho liggen tussen de € 30,- en € 40,-. Je hebt geen verwijzing nodig en vergoeding is niet mogelijk. Bekijk bij het echocentrum van je keuze wat je van de afspraak mag verwachten en wat je mee naar huis krijgt.

Een geslachtsbepaling bij een centrum van Bewonder Bij

De centra die beschikken over het Bewonder Bij keurmerk bieden je pretecho’s van topkwaliteit. Je kunt rekenen op deskundige echoscopisten, die de tijd voor je nemen en goed adviseren. Zij werken met hoogwaardige echoapparatuur en de ruimtes zijn prettig en sfeervol ingericht. Zie onze geslachtsbepaling locaties

De 2D echo als eenvoudige optie

Wat is een 2D echo?

pretechoIn principe is een 2D echo, zoals de naam al zegt, een echo waarbij we platte beelden van je kindje maken. Je krijgt tijdens je zwangerschap standaard twee medische echo’s, rond de 10e en 20e week. Het is mogelijk om tussendoor nog een pretecho te laten maken. Misschien heb je geruststelling nodig of ben je erg nieuwsgierig. Deze 2D echo is een simpele manier om je kindje goed in beeld te brengen en het hartje te bekijken. De echoscopist zoekt daarbij niet actief naar afwijkingen. Genieten van de echo staat voorop. Mocht hij/zij toch iets signaleren, dan krijg je dit uiteraard wel te horen.

Wanneer kan je de 2D echo laten maken?

Deze pretecho bieden onze echocentra aan vanaf de 12e zwangerschapsweek. Je kunt in principe tot het eind van de zwangerschap een 2D echo laten maken. Wil je je kindje nog beter bekijken? Dan is de 3D/4D echo een goed alternatief, die laat je het beste tussen de 24e en 30e week maken. Ben je al eerder nieuwsgierig? Vanaf de 7e week kan je al bij onze centra terecht voor een vroege echo.

Wat zijn de kosten van de 2D echo?

Je kunt de 2D echo laten maken in één van de centra met het Bewonder Bij Keurmerk. Dan weet je zeker dat het goed zit met de kwaliteit en kan je in alle rust (met of zonder mensen die je meeneemt) van je ongeboren kindje genieten. De kosten van deze pretecho zijn € 40,-. Je hebt geen verwijzing nodig en vergoeding is niet mogelijk. Bekijk bij het echocentrum van je keuze wat je van de afspraak mag verwachten en wat je mee naar huis krijgt.

Een  2D echo bij een centrum van Bewonder Bij

De centra die beschikken over het Bewonder Bij keurmerk bieden je pretecho’s van topkwaliteit. Je kunt rekenen op deskundige echoscopisten, die de tijd voor je nemen en goed adviseren. Zij werken met hoogwaardige echoapparatuur en de ruimtes zijn prettig en sfeervol ingericht. Zie onze 2D echo locaties

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services
Back To Top
×Close search
Zoeken