Zwanger week 1 en 2
Geloof het of niet, je zwangerschap begint nu, ook al ben je nog niet echt zwanger. Dat komt omdat de meeste artsen de zwangerschap beginnen te timen op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie periode (LMP).
In week 1 en 2 van de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de eisprong en op de bevruchting, die in week 3 zal plaatsvinden.
Ontdek zwangerschap weken 1 en 2
Je baby in week 1 en 2
Kort samengevat:
Baby hersenen boost
Kans op een tweeling?
Je bent zwanger. Of ben je dat?
1 tot 2 weken zwanger is hoeveel maanden zwanger?
Als je 1 en 2 weken zwanger bent, zit je in maand 1 van je zwangerschap. Nog maar 8 maanden te gaan! Heb je nog vragen? Hier vind je meer informatie over de indeling van weken, maanden en trimesters in de zwangerschap.
Klaarmaken voor ovulatie
Nee, er is geen baby of embryo in zicht. Tenminste, nog niet – alleen een angstige eicel en een heleboel gretige zaadcellen bij hun respectievelijke start poorten.
Maar in week 1 en 2 van de zwangerschap – de week van en onmiddellijk na je laatste menstruatie – is je lichaam hard aan het werk om zich voor te bereiden op de gebeurtenis die de weg vrijmaakt voor de baby: de grote O, of ovulatie.
Op dit moment bereidt je baarmoeder zich voor op de komst van een bevruchte eicel, hoewel je pas volgende maand zeker weet of die eicel een geslaagde combinatie heeft gevormd met het sperma.
Bereken je uitgerekende datum
Hoe kun je dit de eerste week van je zwangerschap noemen als je nog niet eens zwanger bent? Het is heel moeilijk voor jouw arts om het precieze moment te bepalen waarop de zwangerschap precies begint (wanneer het sperma de eicel ontmoet).
Het begin van de menstruatie is duidelijk, maar de precieze dag van de ovulatie is moeilijk vast te stellen. Bovendien kan het sperma van je partner enkele dagen in je lichaam rondhangen voordat je eicel naar buiten komt om het te begroeten. Net zo goed kan je eicel tot 24 uur moeten wachten op late zaadcellen om hun opwachting te maken.
Dus om alle zwangerschappen een standaard timing te geven, gebruiken de meeste artsen de eerste dag van je laatste menstruatie als startpunt van je 40-weken zwangerschap. Nog steeds in de war? Beschouw het als een voorsprong – je klokt ongeveer twee weken zwangerschap, voordat je zelfs zwanger bent!
Je lichaam in week 1 en 2
Je laatste menstruatie
Je hebt net je laatste menstruatie gehad, althans voor een tijdje: Je baarmoederslijmvlies vervaagt en neemt het onbevruchte eitje van vorige maand mee. Maar dat is niet alles wat er gebeurt. Er begint een nieuwe cyclus, een die het beginpunt is van je zwangerschap.
Je menstruatiecyclus wordt georkestreerd door een symfonie van hormonen die op elkaar inwerken. De eerste die aanslaat is FSH (follikel stimulerend hormoon) dat – je raadt het al – de follikels stimuleert om te rijpen, sommige sneller dan andere.
Een tweede hormoon, luteïniserend hormoon (LH), neemt toe rond dag 5 en werkt ook samen met FSH om de follikels te stimuleren. Elke follikel bevat een eicel, en elke maand wordt slechts één follikel de dominante, die dan bestemd is voor de ovulatie.
Naarmate de follikels rijpen, produceren ze een ander hormoon, oestrogeen, dat twee dingen doet. Ten eerste stimuleert het de baarmoederslijmvlies om weer dikker te worden. Ten tweede, zodra een voldoende hoog oestrogeengehalte is bereikt, veroorzaakt dit een piek in de productie van LH.
Die LH-piek zorgt ervoor dat de eicel van de rijpste follikel door de eierstok wand heen barst (een proces dat je waarschijnlijk het best kent als de eisprong, die meestal 24 tot 36 uur na de LH-piek plaatsvindt) om de ware te ontmoeten – het gelukkige sperma dat die gretige eicel in een baby-in-wording zal veranderen en ervoor zal zorgen dat het voorbereidende werk van je lichaam alle moeite waard is.
Geloof het of niet, het aftellen naar de dag van de bevalling begint nu, in de periode vóór de bevruchting – zelfs al zijn eicel en sperma nog niet eens in dezelfde kamer (of baarmoeder!) geweest.
En als je deze keer niet zwanger wordt, geen stress: Het gemiddelde gezonde stel van 20 en begin 30 heeft bij elke cyclus ongeveer 25 tot 30 procent kans om zwanger te worden.
In de tussentijd, terwijl je baarmoeder zich voorbereidt op zijn nieuwe huurder, wees een goede huisbaas. Zie deze twee weken als een laatste controle, voordat de baby de sleutels overneemt. Je mag dan technisch gezien nog niet zwanger zijn, maar het is niet te vroeg om te doen alsof je het bent. Neem je prenatale vitamine, stop met alcohol en roken en begin aan een gezond prenataal dieet en sportroutine.
Zet de verwarming lager om de vruchtbaarheid te stimuleren
Probeer je een baby te maken? Doe die elektrische deken uit en houd elkaar warm op de goede, ouderwetse manier. Uit onderzoek blijkt dat langdurige, overmatige warmte – zoals die wordt geproduceerd door elektrische dekens, verwarmingskussens, verwarmde stoelen en zelfs laptops die op de schoot van een man worden geplaatst – een negatieve invloed kan hebben op die temperamentvolle testikels door de productie van sperma te vertragen (en u wilt nu sperma in overvloed!). Plus, al dat knusse gedoe om warm te blijven genereert het soort warmte dat baby’s kan maken.
Meer manieren om je kansen op een bevrucht eitje te vergroten: Probeer af te zien van orale seks voor het grote gebeuren, want speeksel kan een negatieve invloed hebben op de activiteit en beweeglijkheid van het sperma… en je wilt ze levend en wel. Hetzelfde geldt voor de meeste glijmiddelen, dus blijf van de Astroglide af als je zwanger probeert te worden.
Zwangerschapssymptomen Week 1 en 2
Je basale lichaamstemperatuur, of BBT, daalt tot het laagste punt vlak voor je ovulatie, en schiet dan onmiddellijk met ongeveer een halve graad omhoog zodra de ovulatie plaatsvindt. Koop dus een speciale digitale basale thermometer en begin met meten! Na een paar maanden zul je een patroon zien en beter kunnen voorspellen wanneer dat magische moment voor jou elke maand is (en wanneer je in bed moet springen!).
Als je je slijm in de gaten hebt gehouden tijdens deze TTC-maanden, weet je al dat het van week tot week van consistentie verandert. Op dit moment is je slijm waarschijnlijk dik, kleverig en romig, maar als je richting C-dag (conceptie) gaat, zal het volume toenemen en zal het er troebel uit gaan zien.
Tips voor jou deze week
Vullen met foliumzuur
Het lijdt geen twijfel dat je lichaam overuren draait als je in verwachting bent – geef het daarom de extra voedingsstoffen die het nodig heeft om de baby op te bouwen door dagelijks 400 tot 600 microgram foliumzuur binnen te krijgen uit alle bronnen, inclusief je prenatale vitamine en voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur.
Onderzoek heeft aangetoond dat het innemen van foliumzuur vanaf het moment dat u zwanger probeert te worden tot het einde van de zwangerschap niet alleen helpt bij het zwanger worden, maar ook belangrijke voordelen heeft voor de gezondheid van aanstaande vrouwen en hun baby’s.
Foliumzuur (en de natuurlijke vorm ervan, folaat) kan het risico op geboorteafwijkingen bij uw baby helpen verminderen, waaronder aangeboren hartafwijkingen en neurale buisdefecten, en het is zelfs aangetoond dat het de kans op zwangerschapsdiabetes, vroeggeboorte en miskraam verkleint.
Vraag je arts over medicijnen
Als u geneesmiddelen op recept, vrij verkrijgbare geneesmiddelen of kruidenpreparaten gebruikt, vraag dan zo snel mogelijk aan uw arts of het veilig is om hiermee door te gaan tijdens de zwangerschap.
Kruidenpreparaten worden altijd getest door de NVWA. Echter, kunnen in sommige supplementen en preparaten gifstoffen als aristolochiazuren, PAK’s of lood zitten. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid.
Zelfs kruiden waarvan je hebt gehoord dat ze nuttig kunnen zijn tijdens de zwangerschap, kunnen op een bepaald moment tijdens de komende negen maanden schadelijk zijn. Vraag dus altijd eerst groen licht aan jouw arts voor je een medicijn of kruidensupplement inneemt.
Let op vroege zwangerschapssignalen
Het kan nog weken duren voor je een zwangerschapstest kunt doen, maar Moeder Natuur kan je al een voorsprong geven in de vorm van vroege zwangerschapssymptomen.
Sommige symptomen, zoals een verhoogd reukvermogen en gevoelige borsten, zijn al merkbaar voor je jouw menstruatie mist, terwijl andere, zoals spotting en urine frequentie, al een week of twee na de conceptie optreden.
Heb je geen nieuwe symptomen opgemerkt? Veel vrouwen voelen niets tot ze een paar weken of langer zwanger zijn – en een paar gelukkigen merken helemaal niets!
Zwangerschapstesten kopen
Je denkt al aan het moment waarop die magische dubbele lijnen, plus tekens of ‘ja’-antwoorden verschijnen op jouw zwangerschapstest. Maar voor het zover is, moet je nog door de gangpaden van de drogist om de test te kiezen die je het beste bevalt.
Een vraag die je misschien hebt: Zijn goedkope zwangerschapstests anders dan dure? Niet echt. Alle zwangerschapstests voor thuisgebruik werken op dezelfde manier – door het gehalte van het zwangerschapshormoon hCG te meten – en zijn tot 99% nauwkeurig als je de instructies volgt.
Sommige duurdere tests zijn gevoeliger voor hCG dan andere, of werken iets sneller. Maar wees gerust, of u nu een test van €5 of €25 kiest, de resultaten zullen even nauwkeurig zijn.
Fris je kennis over zwangerschapshormonen op
Zo’n beetje alle zwangerschapssymptomen die je de komende negen maanden zult ervaren, zijn te wijten aan jouw hormonen.
Verstopte neus? Dat komt door al dat extra oestrogeen, dat de baarmoeder helpt groeien en de organen van de baby helpt vormen. Ontluikende gezichtsbeharing? Dat komt door prolactine, dat jouw borsten helpt vergroten en de borstvoeding op gang helpt brengen.
Pijnlijke rug en gewrichten? Dat is het werk van het hormoon relaxine, dat (trouw aan zijn naam) de spieren, gewrichten en banden in je lichaam helpt los te maken ter voorbereiding op de bevalling.
Zijn dat tekenen van de conceptie… of gewoon PMS?
Vroege zwangerschapssymptomen – zoals een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en gevoelige borsten – lijken sterk op PMS-symptomen en kunnen al optreden in de week voordat je laatste menstruatie komt.
Andere symptomen, zoals een constant romige vaginale afscheiding of een verhoogde basale lichaamstemperatuur (BBT), zijn meestal tekenen van zwangerschap, maar kunnen moeilijk te detecteren zijn.
Een symptoom dat alleen tijdens de zwangerschap optreedt: een verandering in de kleur of grootte van uw tepelhof (ze zien er donkerder of breder uit).
Let op tekenen van ovulatie
Wees een ovulatie detective. Op het hoogtepunt van je vruchtbaarheid – wat, afhankelijk van hoe lang je menstruatiecyclus duurt, 11 tot 21 dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie is – neemt je baarmoederhalsslijm toe en wordt het dunner, kleveriger en glibberiger.
Om te weten te komen wanneer je ovuleert, kun je een test voor thuis gebruiken, een ovulatie voorspelling kit genaamd. Deze test meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine.
Andere tekenen van ovulatie waar je op kunt letten zijn een iets lagere basale lichaamstemperatuur (die daarna weer stijgt), lichte spotting, krampen in je onderbuik en een verhoogde zin in seks.