fbpx
Zwangerschap week 6

Zwanger week 6

Deze week begint je baby er meer uit te zien als, nou ja, een baby — het hoofdje van je kleintje krijgt vorm, terwijl de wangen, kin en kaken ook beginnen te ontwikkelen.

In week 6 van je zwangerschap voel je je misschien echt zwanger door symptomen zoals brandend maagzuur, misselijkheid en frequent urineren.

Ontdek zwangerschap week 6

Je baby in week 6

In ‘t kort:

Glimlach - week 6

Glimlach

Het gezichtje van je kleintje begint deze week vorm te krijgen, met de ontwikkeling van wangen, kin en kaken.

Baby hart - 6 weken

Het hart van de baby komt op gang!

Het cluster van cellen dat het hart van je baby zal worden, begint na week 5 te kloppen. Vanaf week 6 van de zwangerschap of later kun je mogelijk voor het eerst hartactiviteit zien (en/of horen) op een echo, hoewel de exacte timing van wanneer dit gedetecteerd kan worden, enigszins kan variëren. 

 
Foetus week 6

Foetushouding

Het wordt niet voor niets de foetushouding genoemd: je toekomstige baby, die eruitziet als een kleine kikkervis met een piepklein “staartje,” ligt opgerold met de beenknopjes naar het torso gericht. Geen plannen om snel te bewegen!

Hoeveel maanden is 6 weken zwanger?

Als je 6 weken zwanger bent, zit je in de tweede maand van je zwangerschap. Nog maar 7 maanden te gaan! Heb je nog vragen? Hier vind je meer informatie over hoe weken, maanden en trimesters worden ingedeeld tijdens de zwangerschap.

Hoe groot is mijn baby bij 6 weken?

Wanneer je 6 weken zwanger bent, is de kruin-naar-stuit lengte van je baby (hierover later meer) tussen een vijfde en een kwart inch en groeiende — ongeveer zo groot als een spijkerkop of een erwtje (jouw kleine erwtje!).

Het hoofd van de baby krijgt vorm

Je hebt misschien te maken met de volle laag aan zwangerschapssymptomen, maar er is ook veel goed nieuws. De weefselplooien in de prominente bult bovenop — het hoofd — ontwikkelen zich tot de kaak, wangen en kin van je baby, die uiteindelijk één schattig gezichtje zullen vormen.

En zijn die kleine deukjes aan beide kanten van het hoofd de lieve kuiltjes waarvan je altijd hoopte dat je baby ze zou erven van de kant van je moeder? Nee, het zijn oorcanalen in wording. Kleine stipjes op het gezicht zullen over een paar weken de ogen en het knopneusje vormen.

Ook deze week krijgen de nieren, lever en longen van je baby vorm, samen met zijn kleine hartje. 

Meten van je embryo

Tijdens de ontwikkeling van het embryo en de foetus meten zorgverleners baby’s zo klein als die van jou, op van de kostbare kleine kruin tot de schattige kleine stuit. Dat komt omdat, naarmate je baby groeit, z’n benen gebogen zullen zijn, wat het moeilijk maakt om een nauwkeurige meting van de volledige lichaamslengte te krijgen.

Je lichaam in week 6

lichaam-zwangerschap-week-3

Frequent urineren

Je lichaam is aan de buitenkant misschien nog niet veranderd, maar je wordt eraan herinnerd dat je 6 weken zwanger bent elke keer dat je je misselijk of opgeblazen voelt of je zesde grapefruit van de dag eet — grappig, want je had nooit eerder zin in grapefruit.

Nog een aanwijzing? Je bent vaker in de badkamer dan erbuiten. Frequent urineren is een symptoom waar geen enkele zwangere vrouw van geniet, vooral als het je slaap onderbreekt die je nu echt nodig hebt, maar het is een van de meest voorkomende symptomen van zwangerschap, vooral in het begin.

Waarom? Ten eerste zorgt het zwangerschapshormoon hCG voor een toename van de bloedtoevoer naar je bekkengebied — goed voor meer seksueel plezier, minder goed wanneer je nog maar een uur in een twee uur durende film zit.

Bovendien worden je nieren efficiënter in het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Voeg daaraan toe dat je groeiende baarmoeder begint te drukken op je blaas, waardoor er minder ruimte is voor urine, en je hebt een perfecte (plas)storm. Gelukkig wordt deze druk vaak verlicht wanneer de baarmoeder in het tweede trimester naar de buikholte stijgt.

Hier is een snelle tip: leun voorover wanneer je plast om ervoor te zorgen dat je blaas elke keer volledig geleegd wordt. En wanneer je denkt dat je klaar bent, probeer dan nog een keer te plassen. Op deze manier hoef je misschien minder vaak naar de badkamer. Maar wees niet geneigd om minder te drinken — je lichaam heeft een constante aanvoer van vocht nodig.

Brandend maagzuur en indigestie

Hier is het minder goede nieuws — de kans dat je de komende negen maanden geen last van brandend maagzuur hebt, is bijna nul. Dat komt omdat de spierband aan de bovenkant van de maag, die normaal gesproken voorkomt dat spijsverteringssappen terugvloeien, ontspant.

Maar hier is beter nieuws: je kunt de symptomen minimaliseren als je voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en tomaten vermijdt — en ja, dat omvat pizza en pastasaus — blijf weg van vet en pittig voedsel, haast je niet door je maaltijden en vermijd kleding die je buik insnoert. Het is ook een goed idee om minstens vier uur voor het slapengaan te stoppen met eten en je hoofd op een kussen te houden terwijl je slaapt.

Zwangerschapssymptomen Week 6

Nee, het is niet je verbeelding — je borsten worden groter en je tepels steken meer uit dan normaal. Ze kunnen ook gevoelig zijn, dus waarschuw je partner zeker over wat prettig aanvoelt en wat niet. Waarom deze nieuwe look en maat? Je lichaam bereidt zich voor op het geven van borstvoeding en de donkerdere areola’s, de huid rond de tepels, veranderen je borsten in een doelwit voor je pasgeborene, waardoor het gemakkelijker wordt om aan te leggen. Lees meer 

Het bouwen van die baby — en de levensondersteuning die je groeiende foetus nodig heeft — is hard werken, dus het is geen wonder dat je je uitgeput voelt! Luister naar je lichaam. Als het je smeekt om een pauze te nemen, neem dan even rust! Probeer wel wat lichaamsbeweging in te passen: maak een wandeling of volg een yogales; de endorfines die je vrijgeeft, zullen je humeur verbeteren en je helpen beter te slapen. Maar overdrijf het niet! Lees meer 

Of je nu alleen lichte misselijkheid ervaart of je ontbijt, lunch of diner (of alle drie) eruit gooit, probeer het van de zonnige kant te bekijken. Hoewel het moeilijk is om de zonnige kant te zien als je naar het porseleinen altaar staart, is ochtendmisselijkheid een van de meest voorkomende tekenen van een normale zwangerschap, vooral vanaf week 6. Bestrijd misselijkheid door kleine snacks te eten die eiwitten en complexe koolhydraten combineren — zoals kaas en volkoren crackers, yoghurt en muesli. Eet wat je maag aankan! Lees meer

Geef de progesteron de schuld die door je lichaam stroomt — dit heerlijke hormoon is essentieel voor het behouden van een gezonde zwangerschap, maar het is ook verantwoordelijk voor je opgeblazen mommy-to-be look. Eet veel vezels en drink voldoende water om constipatie te voorkomen, wat een opgeblazen gevoel kan verergeren. Lees meer

Tips voor jou deze week

Kies de juiste zwangerschapsarts voor jou

Er zijn verschillende soorten zwangerschapsbegeleiders, maar alleen jij kunt bepalen welke het beste bij jouw situatie past.

Hoewel meer dan 90 procent van de vrouwen kiest voor een verloskundige/gynaecoloog, een arts met een medische graad en training in de reproductieve en algemene gezondheid van vrouwen, kun je ook kiezen voor een verloskundige, een huisarts of een specialist in maternale foetale geneeskunde.

Om je beslissing te vergemakkelijken, vraag jezelf af of je risico loopt op complicaties, waar je wilt bevallen of of je een natuurlijke bevalling wilt. De antwoorden helpen je om de juiste keuze te maken.

Kies flauw voedsel bij ochtendmisselijkheid

Heb je last van ochtendmisselijkheid? Helaas is het niet beperkt tot de ochtenden — tenzij je ochtenden in elke tijdzone meetelt.

Als je zin hebt om te schreeuwen wanneer je naar een zoutje kijkt, raak dan niet in paniek. Je hebt meer opties dan je denkt.

Droog en flauw zijn hier nog steeds de sleutelwoorden, maar dat beschrijft meer dan een cracker. Droge granen, pretzels, rijstwafels, goed geroosterd brood en broodstengels zijn allemaal geschikt om in je tas te bewaren of op je nachtkastje te leggen.

Bereid je voor op je eerste prenatale bezoek

Je hebt het nieuws al gekregen van je zwangerschapstest — maar het kan geen kwaad om het door een arts te laten bevestigen, wat een reden is waarom je waarschijnlijk uitkijkt naar je allereerste prenatale doktersafspraak. Verwacht dat dit consult spannend zal zijn … en lang. Wil je eerder al een kijkje nemen? Dan kan je kiezen voor een niet medische echo, ook wel bekend als de 7 weken echo. Een overzicht met alle aanbieders in Nederland vind je hier

Eenmaal aangekomen, krijg je een grondig lichamelijk onderzoek, inclusief een bekkenonderzoek, uitstrijkje  en eerste bloedtesten om je bloedgroep, Rh-factor, of je ijzertekort hebt en of je baby risico loopt op chromosomale afwijkingen te bepalen.

Je kunt soms ook worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen, immuniteit tegen rodehond (Duitse mazelen) en etnisch-specifieke genetische ziekten. En soms moet je in een potje plassen zodat je urine getest kan worden op glucose, eiwit, rode en witte bloedcellen en bacteriën.

Wees bereid om veel vragen te beantwoorden — jouw gezondheidsgeschiedenis kan even duren — maar nog belangrijker, breng een lijst met enkele van je eigen vragen mee.

Vraag je je af of jij en Joe (ook bekend als je geliefde extra schuimige mokka cappuccino) uit elkaar moeten nu je zwanger bent? Waarom je huid ineens lijkt op een kaart van een snelwegennet? Of seks je baby kan schaden? Vraag het gewoon!

Begin een zwangerschapsdagboek

Tijdens je zwangerschap maak je een ongelooflijke reis vol bijzondere momenten en herinneringen. Het bijhouden van een zwangerschapsdagboek is een geweldige manier om al deze ervaringen vast te leggen en te koesteren voor de toekomst.

In je zwangerschapsdagboek kun je noteren hoe je je voelt, wat je meemaakt en alle hoogtepunten van je zwangerschap. Denk aan momenten zoals wanneer je ontdekte dat je zwanger was, de eerste keer dat je je baby voelde schoppen, of de spannende momenten tijdens prenatale controles.

Je kunt ook foto’s toevoegen, echo’s inscannen, en persoonlijke gedachten en gevoelens opschrijven. Op deze manier creëer je een waardevol aandenken aan deze bijzondere tijd in je leven, dat je kunt delen met je kinderen en zelfs je kleinkinderen in de toekomst.

Leer over de verschillende soorten tweelingen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden tweelingen niet altijd precies hetzelfde geboren. Twee-eiige tweelingen ontstaan wanneer twee spermacellen twee eicellen afzonderlijk bevruchten en delen daardoor geen identiek DNA. Daarom kunnen ze van verschillend geslacht zijn en er heel anders uitzien.

Zelfs eeneiige tweelingen, die ontstaan uit een enkele bevruchte eicel, kunnen er enigszins anders uitzien door omgevingsfactoren zoals hun plaatsing in de baarmoeder (hun hoofden kunnen bijvoorbeeld niet dezelfde vorm hebben).

Wacht met haar kleuren

Wat haarkleuring betreft, zijn experts het erover eens dat voorzichtigheid beter is, maar dat het verven van je haar tijdens je zwangerschap kan. Wil je voorzichtiger zijn? Wacht tot je tweede trimester (d.w.z. na week 14 van de zwangerschap) voordat je een touch-up krijgt.

Wanneer je teruggaat naar de salon, beperk je dan tot highlights in plaats van wortelverlichting of kleurveranderingen van wortel tot punt (op deze manier raken de chemicaliën je hoofdhuid niet) en vraag om een zachtere kleuringsoptie, zoals een ammoniakvrije basis.

Houd er rekening mee dat hormonale veranderingen ervoor kunnen zorgen dat je haar anders reageert, dus je krijgt misschien niet precies wat je verwacht, zelfs niet van je gebruikelijke formule. Probeer, voordat je je hele hoofd doet, een testlok om zeker te zijn.

Wees bewust van UTI-symptomen

Als het pijn doet om te plassen of als je moet gaan maar er komt niets, heb je mogelijk een urineweginfectie (UTI). Praat met je arts om het zeker te weten.

Als je een UTI hebt, krijg je waarschijnlijk een babyveilige antibioticakuur voorgeschreven. Je hebt een hoger risico om dit soort infectie te krijgen na week 6 van de zwangerschap.

Aanbevolen Producten

Bewonder Bij ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via de links een product aanschaft.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services