fbpx
Zwangerschap-week3

Zwanger week 3

Op drie weken zwangerschap ben je officieel bevrucht en bevind je je in de eerste maand van je zwangerschap. Het duurt echter nog een paar weken voordat je het nieuws met een zwangerschapstest kunt bevestigen.

Deze week groeit de kleine groep cellen (die binnenkort je baby zal worden) snel. Tegelijkertijd kunnen stijgende hormoonspiegels een verhoogd reukvermogen veroorzaken, wat een van de vroegste tekenen van zwangerschap is.

Ontdek zwangerschap week 3

Je baby in week 3

Kort samengevat:

Zwangerschap-week3-baby-ontwikkeling-afbeelding-a

Baby aan boord!

We hebben een embryo! Je toekomstige foetus is nog steeds een cluster van cellen die groeien en vermenigvuldigen. Het is ongeveer zo groot als de punt van een speld.
Zwangerschap-week3-baby-ontwikkeling-afbeelding-b

De reis begint

Het duurt ongeveer vier dagen voordat je bevruchte eicel – die nu bekend staat als een blastocyste – je baarmoeder bereikt, en nog eens twee tot drie dagen om zich in te nestelen.
Zwangerschap-week3-baby-ontwikkeling-afbeelding-c

Jongen of meisje?

Waarschijnlijk weet je pas over ongeveer 14 weken of meer of je een babyjongen of -meisje krijgt, maar het geslacht wordt bepaald op het moment van bevruchting. van je laatste menstruatie.

Hoeveel maanden is 3 weken zwanger?

Als je 3 weken zwanger bent, ben je in de eerste maand van je zwangerschap. Nog maar 8 maanden te gaan! Heb je nog vragen? Hier is meer informatie over hoe weken, maanden en trimesters in de zwangerschap worden ingedeeld. 

Hoe groot is mijn baby bij 3 weken?

Je hebt deze week ovulatie gehad en het moment waarop je hebt gewacht, is eindelijk aangebroken: je bent zwanger! Dit betekent dat je toekomstige foetus is begonnen aan zijn miraculeuze transformatie van solitaire cel naar stuiterende babyjongen of -meisje.

Zodra de winnende zaadcel door de buitenste laag van de eicel dringt, vormt de bevruchte eencellige eicel – of zygote – onmiddellijk een barrière om andere zaadcellen buiten te houden.

Maar je zygote blijft niet lang alleen. Binnen enkele uren splitst het zich in twee cellen, dan vier, enzovoort, totdat de groeiende cluster enkele dagen na die cruciale eerste ontmoeting tussen zaadcel en eicel uit ongeveer 100 cellen bestaat. Sommigen zullen het embryo vormen, anderen de placenta, maar voor nu is het nog steeds slechts één microscopische bal van cellen die één vijfde van de grootte heeft van de punt aan het einde van deze zin.

Innesteling

Klein? Ja. Maar onderschat zijn potentie niet. Terwijl het zich verdeelt, reist de blastocyste, zoals het nu wordt genoemd (maak je geen zorgen, je zult binnenkort een schattigere naam bedenken), deze week van je eileider naar je baarmoeder – een reis die ongeveer vijf of zes dagen duurt.

Waarschuwing: zodra het tijdens week 4 aankomt, zal het zich in de baarmoederwand implanteren en de volgende negen maanden groeien. Met andere woorden, gefeliciteerd! Je hebt een baby in de maak, klaar om aan de ongelooflijke reis te beginnen die eindigt in je armen.

Jongen of meisje?

Zal je een meisje of een jongen krijgen? Hoewel het nog maanden zal duren voordat je het zeker kunt weten (als je besluit om het voor de bevalling te ontdekken), is die opmerkelijke bepaling al gemaakt, geloof het of niet.

Klaar voor een spoedcursus biologie? De bevruchte eicel bevat 46 chromosomen – 23 van elke biologische ouder. De moeder levert altijd een X-chromosoom, maar de vader kan een X of een Y leveren. Als de zaadcel die je eicel bevrucht een X bevat, zal de XX-zygote een meisje zijn. Als de zaadcel Y-dragend is, zal je XY-zygote een jongen zijn.

Je lichaam in week 3

lichaam-zwangerschap-week-3

Het corpus luteum en zwangerschapshormonen

Voorlopig lijkt er aan de buitenkant niets te gebeuren – maar alleen voor de komende paar weken. Als je timing goed is en je tijdens de ovulatie seks hebt gehad, is je eicel bevrucht door een gelukkige zaadcel en bereidt je lichaam zich voor om de blastocyst (die binnenkort je baby zal worden!) te huisvesten die op weg is naar de baarmoeder, zijn thuis voor de komende negen maanden.

Dus wat gebeurt er deze week aan de binnenkant? Direct nadat de eicel is vrijgegeven, krijgt de follikel waaruit hij kwam een nieuwe huurder genaamd het corpus luteum, een geelachtig lichaam van cellen dat de ruimte inneemt die door de eicel is achtergelaten. Het corpus luteum begint progesteron en wat oestrogeen te produceren, genoeg van beide zwangerschapshormonen om de toekomstige baby te voeden en te ondersteunen totdat de placenta het overneemt in ongeveer 10 weken.

Ondertussen, ongeveer een week na de bevruchting, nestelt de blastocyst (of toekomstig embryo) zich in de baarmoederbekleding en begint de placenta vorm te krijgen. Binnen zes tot twaalf dagen nadat het zich in de baarmoeder heeft genesteld (rond week 4 van de zwangerschap), beginnen de cellen van de zich ontwikkelende placenta menselijke choriongonadotrofine (hCG) te produceren.

HCG stijgt tijdens het eerste trimester voordat het in het tweede trimester daalt, vertelt je eierstokken om geen eieren meer vrij te geven en activeert de productie van meer progesteron en oestrogeen – die de bekleding van de baarmoeder tegen het afstoten behoeden en de groei van de placenta ondersteunen.

Zoals je later zult zien, spelen al deze hormonen een belangrijke rol gedurende je hele zwangerschap en veroorzaken ze een hele reeks veranderingen in je lichaam, plus symptomen zoals ochtendmisselijkheid (hoera?).

Spoortjes van hCG kunnen worden opgepikt in urine en bloed – wat verklaart waarom thuistests voor zwangerschap je vragen om op een stokje te plassen en je verloskundige of gynaecoloog een bloedonderzoek doet bij je eerste afspraak – maar je krijgt waarschijnlijk pas een positief resultaat op een zwangerschapstest na nog een week of twee.

Zwangerschap en reukzin

Lijken geuren plotseling sterker dan ooit tevoren? Het zou een teken kunnen zijn dat je zwanger bent! Een verhoogd reukvermogen is een zeer echt bijeffect van zwangerschap, veroorzaakt door hormonen zoals oestrogeen en hCG, die elke kleine geur (zowel goede als slechte) in de lucht om je heen versterken.

Of het nu gaat om het eten dat je lokale restaurant bereidt, het vuilnis op de straathoek of de cologne of parfum van je partner, je neus die nu scherper is dan ooit, zou het kunnen oppikken.

Het nadeel van je nieuwe superkracht? Het kan je ochtendmisselijkheid nog meer versterken. Als dat het geval is, vermijd dan zoveel mogelijk de keuken en lokale eetgelegenheden, maak vrienden met de magnetron (die minder geur veroorzaakt) en zet de ramen open.

Je kunt ook proberen om kleding vaker te wassen en over te schakelen op ongeparfumeerde toiletartikelen. En wees niet verlegen om aan je partner, familie en vrienden te vragen om op te ruimen na het sporten, makkelijk te zijn met parfum en hun tanden te poetsen na het verorberen van die knoflookpasta of ui-beladen burger.

Zwangerschapssymptomen Week 3

Maak je geen zorgen! Een gevoel van druk in je buik of zelfs lichte krampen zonder bloedingen is heel gewoon, vooral bij eerste zwangerschappen, en is meestal een teken dat alles goed gaat, niet dat er iets mis is. Wat je voelt, kan de sensatie zijn van embryo-implantatie, verhoogde bloedstroom, verdikking van de baarmoederwand of zelfs de groei van je baarmoeder (en het kunnen gewoon gas pijnen zijn). Vraag het aan je arts tijdens je volgende bezoek als je je zorgen maakt, maar waarschijnlijk betekent het gewoon dat je heel bewust bent van alle veranderingen die in je lichaam plaatsvinden.

Als je het gevoel hebt dat je zojuist een paar munten in je mond hebt gestopt, ben je niet de enige. Die metalen smaak is vaak een bijwerking van de zwangerschap en nog een die je kunt toeschrijven aan de hormonen die chaos veroorzaken in je systeem, waardoor je smaakpapillen op hol slaan. Tot ze zich settelen in het tweede trimester, bestrijd je het metaal met zuur: drink citroenlimonade en andere citrusvruchten sappen, zuig op zure snoepjes en (onder voorbehoud dat je maag het aankan) eet voedsel dat is gedipt of gemarineerd in azijn. Een andere tip om te proberen? Poets je tong elke keer dat je je tanden poetst of gorgel met een beetje zout water.

Tips voor jou deze week

Verhoog je inname van ijzer en vitamine C

Voeg wat bessen toe aan je ontbijtgranen. Het toevoegen van voedsel dat rijk is aan vitamine C aan ijzerrijk voedsel verhoogt de opname van ijzer door je lichaam – een voedingsstof die je nodig hebt om je toegenomen bloedvolume te ondersteunen.

Je kunt vitamine C vinden in fruit en groenten zoals kiwi’s, mango’s, aardbeien, meloenen, paprika’s, tomaten en asperges. IJzer is te vinden in sojaproducten, rundvlees, gevogelte en gedroogd fruit.

 

Stel het kleuren van je haar uit

Als het gaat om haar kleuren, zijn experts het erover eens dat veilig beter is dan sorry. Wacht daarom tot je tweede trimester (dat wil zeggen na week 14 van de zwangerschap) voordat je je haar bijwerkt.

Als je teruggaat naar de kapsalon, kies dan voor highlights in plaats van het bleken van je wortels of veranderingen in de haarkleur van wortel tot punt (op deze manier komen de chemicaliën niet in contact met je hoofdhuid) en vraag om een zachtere kleur optie, zoals een ammonia-vrije basis.

En wees je ervan bewust dat hormonale veranderingen ervoor kunnen zorgen dat je haar anders reageert, dus je krijgt misschien niet precies wat je verwacht, zelfs niet van je reguliere formule. Probeer eerst een testplukje voordat je je hele hoofd verft om er zeker van te zijn.

 

Probeer gezonde opties te kiezen als je uit eten gaat

Het is makkelijker dan je denkt om gezonde opties te vinden als je uit eten gaat of afhaalt. Als je zin hebt in Italiaans eten, kies dan voor gegrilde vis, kip, kalfsvlees of mager rundvlees met prachtige groenten. Andere goede keuzes zijn pasta en pizza met verse tomatensaus, zwangerschaps veilige zeevruchten of kaas.

Geniet van teriyaki-vis of -kip, misosoep, edamame en soba noedel gerechten uit Japanse restaurants (evenals sushi met groenten of gekookte vis). En als je maag bestand is tegen kruiden, zijn Indiase restaurants een bijzonder voedzame optie – bestel praktisch alles wat niet gefrituurd is.

 

Is het tijd om een zwangerschapstest te doen?

Vroeger moest je je menstruatie overslaan voordat je een zwangerschapstest deed – en dan een paar uur wachten voordat je de resultaten wist.

Tegenwoordig kun je er veel eerder achter komen dat je zwanger bent, sneller en met betere nauwkeurigheid dan ooit tevoren (hoewel de nauwkeurigheid natuurlijk beter wordt naarmate je dichter bij die gemiste menstruatie komt). Dus theoretisch zou je er nu al een kunnen doen als je dat wilt!

 

Kies voedingsmiddelen rijk aan calcium

Calcium helpt jou en je zich ontwikkelende baby om sterke en gezonde botten te bouwen en te behouden – plus het is essentieel voor een gezond hart, zenuwen en spieren. Als je tijdens de zwangerschap niet genoeg calcium binnenkrijgt, zal je baby het uit jouw botten halen!

Eet dagelijks vier porties (1.000 milligram) van lekkernijen zoals Griekse of bevroren yoghurt, calcium verrijkte sap of ontbijtgranen en harde of gepasteuriseerde kaas.

Vul je vochtgehalte aan wanneer je misselijk bent

Als je ochtendmisselijkheid gepaard gaat met krampen, koorts of diarree, heb je mogelijk te maken met een maagvirus of voedselvergiftiging in plaats van zwangerschapsmisselijkheid.

Maar of je maag nu van streek is door hormonen, een virus of die eiersalade die je tijdens de lunch had, de behandeling is hetzelfde: rust uit en focus op vocht – vooral als je ze verliest door overgeven of diarree.

Drink water, verdund sap (witte druivensap is het gemakkelijkst voor de maag), heldere bouillon, zwakke cafeïnevrije thee of warm water met citroen, wat gas kan verminderen. Als je niet kunt drinken, zuig dan op ijslolly’s.

 

Eet voldoende eiwitten

Eet dagelijks drie porties eiwit om nieuwe weefsels te stimuleren voor jouw baby-in-wording. Een portie vlees zoals kip zonder vel of mager rundvlees moet bijvoorbeeld ongeveer 3 ons zijn – ongeveer ter grootte van een spel kaarten. Andere goede eiwitbronnen zijn eieren, vis, zuivel en peulvruchten.

Aanbevolen Producten

Bewonder Bij ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via de links een product aanschaft

 


Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services