fbpx
zwangerschap-week5

Zwanger week 5

Bij 5 weken zwangerschap ben je nu in de tweede maand van je zwangerschap. Deze week kun je officieel een zwangerschapstest doen — je hCG-hormoonspiegels zijn hoog genoeg om een positief resultaat te laten zien, en je kunt vroege symptomen hebben zoals vermoeidheid en misselijkheid.

En hoe zit het met je baby? Het embryo begint steeds meer op een foetus te lijken, en het hart en de bloedsomloop van je kleintje ontwikkelen zich.

Ontdek zwangerschap week 5

Je baby in week 5

In ‘t kort:

zwanger-week5-placenta

De placenta vormt zich

De placenta is in ontwikkeling en zal tegen het einde van het eerste trimester volledig gevormd zijn. Dit orgaan zal je zich ontwikkelende foetus binnenkort verbinden met je baarmoederwand, en zal je toekomstige baby voorzien van voedingsstoffen en zuurstof.

zwanger-week5-zwangerschapstest

Positieve zwangerschapstest

Je hCG-hormoonspiegels zijn nu hoog genoeg om met een thuistest te bevestigen dat je zwanger bent.

zwanger-week5-embryo

Van embryo naar foetus

Die massa cellen die we een embryo noemen, begint er nu meer uit te zien als een foetus, met een zich vormende neurale buis (voorloper van het ruggenmerg en de hersenen) die van het hoofd tot aan de staart loopt.

Hoeveel maanden is 5 weken zwanger?

Als je 5 weken zwanger bent, zit je in de tweede maand van je zwangerschap. Nog maar 7 maanden te gaan! Heb je nog vragen? Hier vind je meer informatie over hoe weken, maanden en trimesters worden ingedeeld tijdens de zwangerschap.

Hoe groot is mijn baby bij 5 weken?

Bij 5 weken zwangerschap is je kleine embryo nog steeds super klein, ongeveer zo groot als een sinaasappelpitje.

Baby heeft een staart

Hoe ziet je baby er nu uit? Eigenlijk nog een beetje als een kikkervisje, met een rudimentair hoofd en een staart. Maar maak je geen zorgen, er zit geen kikker in je lichaam.

In feite ben je minder dan acht maanden verwijderd van het vasthouden van een echte prins of prinses in je armen. Terwijl dit allemaal gebeurt, zijn de hCG-hormoonspiegels in je lichaam nu hoog genoeg om met een thuistest te bevestigen dat je zwanger bent. Ga naar de dokter om het goede nieuws te bevestigen en je uitgerekende datum te bepalen.

Organen vormen zich

Het kost veel ontwikkeling om een baby te worden — alle grote en kleine lichaamssystemen (zoals het spijsverteringsstelsel, de bloedsomloop en het zenuwstelsel) en organen, zoals het hart, de longen en de maag, moeten helemaal vanaf nul worden gevormd.

Als je 5 weken zwanger bent, begint een klein buisachtig structuurtje zich te ontwikkelen tot het hart van je baby, hoewel hij jouw hart waarschijnlijk nu al heeft veroverd!

Ook in de maak deze week zijn verschillende andere organen, waaronder de neurale buis — de voorloper van de hersenen en het ruggenmerg van je baby — die nog niet is afgesloten. Maar volgende week komt daar verandering in.

Je lichaam in week 5

lichaam-zwangerschap-week-3

hCG en zwangerschapstesten voor thuis

Tegen deze tijd zou je menstruatie uitgebleven moeten zijn — een van de duidelijkste tekenen dat je zwanger bent. Het is tijd om op een stokje te plassen (goed nieuws, aangezien je waarschijnlijk toch al vaker moet), want bij 5 weken zwangerschap is het niveau van hCG, het zwangerschapshormoon, in je urine hoog genoeg om door een thuistest te worden gedetecteerd.

Dat betekent dat je kunt bevestigen wat je waarschijnlijk al vermoedde: je bent in verwachting!

Dit nieuws zal waarschijnlijk een mengeling van emoties oproepen, van pure vreugde tot pure angst, nu de realiteit dat je moeder wordt doordringt. Stemmingswisselingen zijn volkomen normaal — een beetje zoals PMS in overdrive — dus maak je geen zorgen als je ze hebt.

Vroege zwangerschapssymptomen

Er zullen ook andere vroege zwangerschapssymptomen zijn. Zoals dat gevoel van uitputting dat je misschien hebt overvallen. En die gevoelige borsten. Of dat vleugje misselijkheid dat je misschien voelde bij de geur van een gerecht dat je normaal niet stoort.

Een baby laten groeien — zelfs een die niet groter is dan een sinaasappelpitje — is hard werken, en je lichaam reageert daarop.

Zwangerschapshormonen gaan aan het werk

Deze week worden grote hoeveelheden hormonen — chemische signalen die in je lichaam circuleren en samenwerken om fysieke veranderingen te veroorzaken — in massaproductie genomen.

Onder hen zijn oestrogeen, dat ervoor zorgt dat de niveaus van progesteron en hCG op peil blijven; progesteron, dat de functie van de placenta onderhoudt, de gladde spieren van de baarmoeder ervan weerhoudt samen te trekken, en de groei van borstweefsel stimuleert; en hCG, dat het corpus luteum ondersteunt totdat de placenta het rond 10 weken overneemt en de hoeveelheid noodzakelijke progesteron reguleert.

En wees niet verbaasd als je soms het gevoel hebt dat deze hormonen je leven overnemen! Je kunt een app downloaden om deze veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap te volgen.

Aan je vrienden vertellen dat je zwanger bent

Sta jij of je partner te popelen om het goede nieuws over je zwangerschap te delen sinds die thuistest positief was? Weet je niet zeker wanneer het beste moment is om een megafoon (of een telefoon … of een computertoetsenbord) te pakken en het te gaan vertellen? Alleen jij kunt die beslissing nemen.

Sommige vrouwen (en hun partners, als ze die hebben) kunnen niet wachten om hun vrienden te vertellen dat ze zwanger zijn — als het kon, zouden ze het van de hoogste berg schreeuwen of het nieuws viraal maken — terwijl anderen hun blijde nieuws liever stilhouden tot na de derde maand, wanneer het risico op een miskraam aanzienlijk vermindert.

Weer anderen zouden graag stil willen blijven over hun aanstaande moederschap (of vaderschap … of andere vorm van ouderschap), maar kunnen het niet helpen om het bij de eerste de beste kans te vertellen. Praat met geliefden voor advies, en onthoud, het is jouw geheimpje zolang jij dat wilt.

Lees meer over het delen van het nieuws.

Zwangerschapssymptomen Week 5

Opeens een overweldigende drang om een tosti te eten? Kun je de aanblik van salades — of groenten in het algemeen — niet verdragen? Welkom in de bizarre wereld van voedselverlangens en -afkeer. Hormonen spelen hier een rol (zoals bij de meeste zwangerschapssymptomen) — vooral in deze vroege weken waarin je lichaam aan de hormonale chaos gewend raakt. Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan aan — binnen redelijke grenzen. Geef toe aan je trek in chocolade met een miniblikje in plaats van een king-sized reep en vind gezonde vervangers voor het voedsel dat je niet kunt verdragen, zoals een glas groentesap drinken in plaats van salades te eten. Lees meer

Zwanger zijn is hard werken en dat kan ervoor zorgen dat je energiepeil daalt. Tijdens het eerste trimester gaat er veel energie naar het opbouwen van een levensondersteunend systeem voor je baby, vooral de placenta, wat je moe of uitgeput kan maken. Ook de hormonale en emotionele veranderingen spelen hierbij een rol. Het goede nieuws: tegen het einde van je eerste trimester heeft je lichaam de Herculeaanse taak van het maken van de placenta voltooid, waardoor je je energie weer terug kunt krijgen. In de tussentijd is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren dat aangeeft dat het uitgeput is. Zorg voor voldoende rust en eet goed — en vaak! Lees meer

Dat vervelende gevoel in je maag, dat soms kan leiden tot overgeven, kan op elk moment van de dag of nacht toeslaan (niet alleen ‘s ochtends!). Het is vooral gebruikelijk in het eerste trimester, dankzij een onbekende combinatie van hormonen, verhoogde stress en andere lichaamsveranderingen, zoals een scherper reukvermogen. Om misselijkheid onder controle te houden, probeer ‘s ochtends als eerste een paar crackers te eten. Wat je ook doet, sla geen maaltijden over — zelfs als de gedachte aan eten je een beetje misselijk maakt. Wees in plaats daarvan een grazer: houd je aan voedingsmiddelen die je aanspreken en probeer een gezond dieet te volgen. Lees meer

Verbijsterd om te ontdekken dat je mond waterig wordt zonder enige reden? Als dat het geval is, zou je wel eens de dubbele klap van vroege zwangerschap kunnen ervaren: een misselijk gevoel en overmatig speeksel — en ja, je kunt die vervelende zwangerschapshormonen ook de schuld geven van die symptomen! Hoe om te gaan met het kwijlen? Kauwen op suikervrije kauwgom kan helpen je mond wat droger te houden. Lees meer

Tips voor jou deze week

Zijn je hCG-niveaus normaal?

Als je dokter je een bloedtest heeft voorgeschreven om je zwangerschap te bevestigen, heb je misschien geleerd wat je hCG-niveaus zijn — en vraag je je misschien af of die niveaus normaal zijn.

Weet gewoon dat de hormoonspiegels van elke zwangere vrouw verschillend zijn en zelfs van dag tot dag kunnen fluctueren. Sommige aanstaande moeders hebben in het begin bijna geen meetbare niveaus van hCG, terwijl anderen meer dan 400 milli-internationale eenheden per milliliter (mIE/ml) hebben.

Zolang je dokter bevestigt dat je zwangerschap normaal verloopt, hoef je je geen zorgen te maken over de cijfers.

Bereken je IVF-uitgerekende datum

Als je zwanger bent geworden via in vitro fertilisatie (IVF), zal je uitgerekende datum afhangen van of je een embryo-transfer van drie dagen of een embryo-transfer van vijf dagen hebt gehad.

Als je een transfer van drie dagen hebt gehad, tel dan 263 dagen op bij je transferdatum om je uitgerekende datum te berekenen; als je een transfer van vijf dagen hebt gehad, tel dan 261 dagen op bij je transferdatum. Of laat deze IVF-uitgerekende datumcalculator het werk voor je doen.

Vermijd roken en vapen

Er is geen hoeveelheid of soort roken — of dat nu conventionele sigaretten of e-sigaretten zijn — die veilig is gebleken tijdens de zwangerschap.

Traditionele sigaretten kunnen niet alleen de vruchtbaarheid verlagen, maar ze bevatten ook duizenden giftige chemicaliën die mogelijk niet veilig zijn voor jou of je baby.

Zowel traditionele sigaretten als e-sigaretten bevatten nicotine, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen en longen van de baby, en het risico op problemen zoals een miskraam en vroeggeboorte kan vergroten. Zelfs meeroken kan potentieel gevaarlijk zijn voor jou en je baby.

Als je moeite hebt om zelf te stoppen, praat dan met je dokter of je in aanmerking komt voor nicotinevervangende therapie; het kan veilig zijn om bepaalde nicotine bevattende pleisters of medicijnen te gebruiken als je onder doktersbehandeling staat.

Neem enkele voorzorgsmaatregelen bij het sporten

Sporten kan goed zijn voor een zwanger lichaam, maar als het idee om naar een spinning les te gaan je maag doet draaien, bewaar de training dan voor een andere dag.

Zelfs als je geen last hebt van ochtendmisselijkheid en vermoeidheid, is dit niet het moment om te overdrijven. Handhaaf je fitnessniveau in plaats van het te verhogen.

Hoewel krachtige lichaamsbeweging meestal prima is voor zwangere vrouwen, probeer de intensiteit te houden op een schaal van 13 tot 14 op een maximale schaal van 20. Je zou je na een training energiek moeten voelen — niet uitgeput.

Leer hoe je een opgeblazen gevoel kunt beheren

Voel je je winderig? Gas en een opgeblazen gevoel kunnen zeer vroege tekenen van zwangerschap zijn, maar ze kunnen ook een teken zijn dat je ovuleert (of gewoon last hebt van PMS).

Wat de reden ook is, je hebt waarschijnlijk geen zin om je groenten te eten, hoe gezond ze ook mogen zijn. Kies in plaats daarvan voor producten die geen opgeblazen gevoel veroorzaken — bijvoorbeeld mango’s in plaats van broccoli of aardbeien in plaats van kool.

Een andere eenvoudige manier om zwangerschapsbuikbelletjes te laten leeglopen: in plaats van bruisend water, drink gewoon water.

Gezonde vetten zijn goede vetten

Gezonde vetten — zoals omega-3 vetzuren — zijn niet alleen essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Ze kunnen ook de vruchtbaarheid van je partner verbeteren door zijn aantal spermacellen en de beweeglijkheid ervan te verhogen. Aan de andere kant kunnen verzadigde vetten — zoals die in fastfood te vinden zijn — het sperma saboteren door ze minder robuust te maken.

Je kunt omega-3 vetzuren binnenkrijgen via zwangerschapsveilige vis zoals forel en wilde zalm en via bepaalde verrijkte voedingsmiddelen, waaronder eieren, yoghurt en melk. Als je geen vis kunt verdragen, kun je omega-3 vetzuren ook vinden in prenatale vitamines en supplementen.

Ben je zwanger van een tweeling?

Als je het vermoeden hebt dat er twee baby’s aan boord zijn, heb je misschien gelijk. Hoewel je het pas zeker zult weten bij de eerste trimester-echo, die meestal wordt gedaan tussen 6 en 9 weken, zijn er enkele tekenen dat je meerlingen draagt.

Om te beginnen kun je ochtendmisselijkheid hebben die eerder begint (en langer aanhoudt), dankzij de verhoogde niveaus van het hormoon hCG in je lichaam. Je kunt ook vermoeider zijn dan ooit tevoren, aangezien je lichaam bezig is met het laten groeien van twee baby’s in plaats van één.

Als je zwanger bent van meerlingen, kun je verwachten dat je meer aankomt in gewicht, eerder in de zwangerschap — zo’n pond per week in het eerste trimester — en een verhoogde eetlust. Eten voor drie, iemand?

Aanbevolen Producten

Bewonder Bij ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via de links een product aanschaft.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services